Asset Publisher Asset Publisher

Światowy Dzień Pszczół.

Pszczoła (pisownia tego słowa przez „sz”, to jeden z niewielu takich wyjątków ortograficznych) to wyjątkowy owad, od którego w pewnym sensie uzależniony jest nasz byt. To wcale nie przesada.

Pszczoły to nie tylko pszczoły miodne, których perypetie mogliśmy poznać mi.in. w filmie o pszczółce Mai, ale również puchate trzmiele, obrostki, pszczolinki, pszczoły samotne czy murarki. Wszystkie one należą do rzędu owadów zwanych błonkoskrzydłymi (Hymenoptera) posiadającymi po dwie pary błoniastych skrzydełek. Właśnie dziś, 20 maja, obchodzą swoje święto.

Nie każdy z nas wie, że na Ziemi występuje około 30 tysięcy gatunków pszczół dziko żyjących, z czego w Polsce zanotowano obecność ponad 470.

Nie musimy przepadać za lepkim, słodko pachnącym miodzikiem czy za kuracją propolisem,  ale każdy z nas powinien posiadać przynajmniej podstawową wiedzę o tych owadach. Przede wszystkim musimy wiedzieć, iż pszczoły należą do najważniejszych „zapylaczy” roślin kwiatowych. Dzięki ich obecności w środowisku rośliny produkują znacznie większe ilości  owoców i nasion. Ale nie tylko smaczne owoce  zawdzięczamy pszczołom. Poprzez swoją pracę wytwarzają dla nas także produkty pszczele, takie jak miód, pyłek, pierzgę, wosk, kit, a oprócz tego przyczyniają się do owocowania zbóż oraz bawełny, a  także kawy  i migdałów, które bez pomocy pszczół w ogóle by nie owocowały. To tylko pojedyncze przykłady. Takich roślin zależnych od pszczół są tysiące. Już Albert Einstein powiedział: „jeśli wyginą pszczoły, ludzkość ma przed sobą tylko 4 lata”.

To właśnie pszczołom zawdzięczamy produkcję 1/3 żywności potrzebnej naszej cywilizacji.

Poranna kawa, dżem malinowy, herbata z cytryną, sok jabłkowy, nalewka wiśniowa, jabłecznik, lody truskawkowe, cydr i śliwowica, a nawet kapuśniak, ogórkowa czy grochówka, to wszystko mamy dzięki pracy pszczół… A przecież pszczoły zapylają nie tylko rośliny użytkowe, ale również rośliny dzikie, tworzące różne ekosystemy lądowe. Te zbiorowiska roślinne produkują tlen niezbędny do życia, ale także odpowiedzialne są za wiele innych procesów w nich zachodzących.

Pszczoły są więc bardzo ważnym elementem środowiska pozwalającym utrzymać bioróżnorodność i stymulować produkcję przyszłej żywności. Warto więc  poznawać świat pszczół i dowiedzieć się o nich więcej. Nie polecamy jednak eksperymentów z ich żądłem.  

 

Wykorzystano http://www.ekokalendarz.pl/