Asset Publisher
Warsztaty kulinarne
W piątek 15 listopada br. na terenie Nadleśnictwa Browsk w Gruszkach odbyły się warsztaty kulinarne z przyrządzania dań z dziczyzny pn. „Dzikie jest zdrowe, dzikie jest smaczne”.
Wydarzenie skierowane było głównie do lokalnych podmiotów branży gastronomicznej oraz Kół Gospodyń Wiejskich, którzy na co dzień mają do czynienia z przygotowywaniem i serwowaniem mięsnych potraw. O oprawę kulinarną oraz merytoryczną zadbał ekspert kulinarny Zbigniew Chłopecki.
Celem warsztatów było zdobycie umiejętności przygotowywania dań z dziczyzny połączonych ze smakiem owoców lasu oraz wiedzy na temat ich walorów odżywczych i prozdrowotnych. Grupa docelowa ma świadomość jak wartościowym produktem jest dziczyzna, jednak wciąż pojawiają się problemy z jej właściwym przygotowaniem, stąd istnieje realna potrzeba dokształcenia w tym temacie. Podczas warsztatów, zgromadzeni goście mogli nie tylko skosztować kilku dań na bazie dziczyzny, ale również sami uczestniczyć w procesie ich powstawania. Liczne pytania do prowadzącego świadczyły o dużym zainteresowaniu właściwościami smakowymi i zdrowotnymi dziczyzny oraz sposobami jej przyrządzania. Upowszechnianie wiedzy wśród lokalnej społeczności daje realną szansę spożywania dziczyzny wśród tej grupy.
O najwyższym poziomie kulinarnych zdolnościach Prowadzącego najlepiej świadczył fakt, iż przygotowywane przez niego przekąski znikały w mgnieniu oka a można było skosztować zupy gulaszowej z jelenia z borowikiem i marchewką na kminie rzymskim, steku ze schabu jelenia z sosem pieprzowym na maśle klarowanym, tatara z jelenia z marynowanym borowikiem oraz mini burgera.
W przerwach, pomiędzy serwowaniem kolejnych przysmaków nie zabrakło również rozmów i dyskusji na temat mięsa dzikich zwierząt. Szef kuchni regularnie podkreślał, iż dziczyzna jest zdrowa, prosta w przygotowaniu i wbrew krążącym mitom – łatwo dostępna na rynku.
Serdecznie dziękujemy za obecność wszystkim uczestnikom i zaproszonym gościom za tak liczne przybycie na wydarzenie – z zaproszenia skorzystało około 70 osób.