Asset Publisher
WARSZTATY KULINARNE
W poniedziałek (05.09) na terenie Nadleśnictwa Browsk w Gruszkach, odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone daniom z dziczyzny oraz promocji produktów „Dobre z lasu”.
Wydarzenie skierowane było głównie do pracowników gastronomii oraz hoteli
z powiatu hajnowskiego, którzy na co dzień mają do czynienia z przygotowywaniem i serwowaniem mięsnych potraw. O oprawę kulinarną oraz merytoryczną zadbał Jakub Wolski – uczestnik programu „Hell’s Kitchen” oraz pomysłodawca i główny kucharz „Dziki Food Truck” i „Soul Food Bistro”. Podczas warsztatów, zgromadzeni goście mogli nie tylko skosztować kilku dań na bazie dziczyzny, ale również sami uczestniczyć w procesie ich powstawania. Liczne pytania do prowadzącego świadczyły o dużym zainteresowaniu właściwościami smakowymi i zdrowotnymi dziczyzny oraz sposobami jej przyrządzania.
Jednym z zaprezentowanych dań były burgery z mięsa dzika, które dostępne jest w ofercie sklepu „Dobre z lasu”. O najwyższym poziomie kulinarnych zdolności zaproszonego gościa najlepiej świadczył fakt, iż przygotowywane przez niego przekąski znikały w mgnieniu oka.
W przerwach, pomiędzy serwowaniem kolejnych przysmaków, nie zabrakło również rozmów i dyskusji na temat mięsa dzikich zwierząt. Szef kuchni regularnie podkreślał, iż dziczyzna jest zdrowa, prosta w przygotowaniu i wbrew krążącym mitom – łatwo dostępna na rynku.
Serdecznie dziękujemy za obecność wszystkim uczestnikom i zachęcamy do regularnych odwiedzin strony internetowej Nadleśnictwa Browsk w Gruszkach, gdyż już niebawem pojawią się na niej przepisy kulinarne Jakuba Wolskiego.