Asset Publisher Asset Publisher

Smardze.

Wszyscy myślą, że owocniki grzybów na ogół występują jesienią. Otóż nie! Właśnie nadeszła pora na wiosenne, powszechnie mało znane, aczkolwiek uznawane za kulinarne rarytasy grzyby – smardze.

Smardze uważane są za wyjątkowo smaczne i ekskluzywne grzyby, zaraz po truflach.

W Polsce występuje trzy gatunki smardzów, tj. smardz jadalny, stożkowaty oraz  półwolny. Ponadto są jeszcze dwa gatunki bardzo blisko z nimi spokrewnione, a mianowicie naparstniczki czeska i stożkowata. Wszystkie te grzyby, poza smardzem jadalnym, znajdują się pod prawną ochroną i nie wolno ich pozyskiwać. Lubią lekko zacienione lasy i zagajniki liściaste, ale często też potrafią zaowocować np. gdzieś pod płotem lub przy ścieżce, bowiem ich grzybnia rozkłada martwą substancję organiczną, tak jak np. pieczarki. Uważa się, że smardze na tym samym miejscu rosną raz na 10 lat, aczkolwiek z doświadczenia wiemy, iż tak nie jest, gdyż widuje je się mniej więcej co dwa-trzy lata na tych samych miejscach.

Na zdjęciach chroniony smardz stożkowaty z dzisiejszej wycieczki do lasu w Puszczy Białowieskiej.