Asset Publisher Asset Publisher

Leśne aromaty na świątecznym stole

Druga edycja warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku już za nami. 30 uczestników stanęło przy kuchennych stołach, aby dowiedzieć się w jaki sposób wykorzystać dary runa leśnego do przygotowania pysznych i aromatycznych, wielkanocnych potraw.

W sobotę 13 kwietnia br. na zaproszenie RDLP w Białymstoku i 7 nadleśnictw z terenu Puszczy Knyszyńskiej, kilkudziesięciu miłośników i pasjonatów kulinarnych spotkało się w budynku białostockiej dyrekcji, aby nauczyć się wykorzystywać w kuchni leśne produkty.

W menu warsztatów znalazły się: zupa borowikowa z kluskami rozmarynowymi, pierogi z kurkami i soczewicą okraszone tłuczonymi pestkami dyni i słonecznika oraz mus chałwowy z sosem malinowym. Dodatkowo uczestnicy dowiedzieli się jak w profesjonalny sposób wyluzować kurczaka a następnie za pomocą leśnych dodatków, takich jak np. czosnek niedźwiedzi i żurawina, zamienić klasyczne mięso drobiowe w soczystą i smaczną roladę.

Relacja z warsztatów kulinarnych w TVP3 Białystok.

Nad poprawnością przygotowania potraw czuwała Pani Ewa Bałdyś-Jakuć, która swoją pasją do gotowania, wyczuciem smaku i pozytywną energią inspirowała i zachęcała wszystkich do częstszego sięgania po naturalne i bardzo zdrowe leśne produkty.

Wielu uczestników cieszyło się, że przygotowywane potrawy były bezmięsne.

Niedawno moja córka przeszła na wegetarianizm. Dlatego też bardzo się cieszę, że udało mi się dostać na te warsztaty. Dzięki nim poznałam kilka ciekawych przepisów, które będę mogła odtworzyć dla córki – mówi jedna z uczestniczek.

Warsztaty "Zdrowa żywność z polskich lasów" (Radio Białystok).

W opinii większości uczestników, miano najsmaczniejszej potrawy przygotowanej podczas warsztatów powinna otrzymać zupa borowikowa.

Zupa jest bardzo kremowa i aromatyczna. Przyjemny zapach grzybów przypomina mi moje ostatnie grzybobranie w świerkowych lasach, wzdłuż drogi na Michałowo – wspomina Pan Wojciech.

Wymiana kulinarnych doświadczeń, przyjazna atmosfera oraz wspólna konsumpcja przygotowanych potraw, idealnie podsumowują warsztaty kulinarne pn. „Ugotuj sobie dobre święta z lasu”.

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w wydarzeniu, za wszystkie miłe słowa, podziękowania i opinie, które na pamiątkę zgromadziliśmy w księdze gości.

Doceńmy walory niezwykle aromatycznych, leśnych produktów. W kuchni możemy puścić wodze fantazji i przy wykorzystaniu grzybów, leśnych ziół i owoców, możemy stworzyć dania, które z pewnością pozytywnie zaskoczą zarówno domowników, jak i gości specjalnych.

Głównym celem warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku i nadleśnictwa: Czarna Białostocka, Dojlidy, Knyszyn, Krynki, Supraśl, Waliły i Żednia jest promocja projektu rozwojowego Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich lasów”. Projekt ten zakłada propagowanie żywności pochodzącej z lasów, oraz podnoszenie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i walorów smakowych, naturalnych produktów pochodzących z lasu.

Promocja warsztatów kulinarnych została dofinansowania przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.