Asset Publisher Asset Publisher

Las dalej darzy – żurawiną.

Żurawina błotna, stryjeczna siostra borówek, według niektórych naukowców nawet siostra rodzona, bo nazywają ją też borówką błotną.

Jest to drobna, zimotrwała krzewinka.

W Polsce jest rośliną często spotykaną na torfowiskach wysokich i przejściowych oraz w borach bagiennych. Jest rośliną żywicielską chronionego motyla modraszka bagniczka.

Jako owoc deserowy jest ona za kwaśna na smak owocowych wielbicieli, za to znakomicie nadaje się na rozmaite przetwory i potrawy, a przy tym jest niezwykle trwała w przechowywaniu – co jest jej niewątpliwą zaletą.  

W niektórych polskich domach na Wigilię gotuje się kisiel żurawinowy, który na świątecznym stole jest uznawany za jedno z głównych dań.

Mimo to w związku ze smakiem nie cieszy się dużą popularnością. Szkoda! Bo żurawina skutecznie walczy z chorobami – zapaleniem nerek, otyłością a nawet pomaga w walce z nowotworami.

Ciekawostką jest fakt jej nazwy. Pochodzi bowiem od żurawia - jej kwiaty przypominają głowę i dziób tego ptaka.

Owoce - a w szczególności owoce leśne - zasługują, więc po trzykroć na opinię pożywienia łatwo strawnego, ułatwiającego trawienie i przyswajanie innych pokarmów.