Aktualności
Cebula czarownic.
Wiosna już coraz bliżej. Okazuje się, że już teraz w lesie zauważyć można pojawiające się młode liście czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum). Są one jeszcze bardzo delikatne i drobne.
W naturze roślina ta zasiedla cieniste i wilgotne lasy liściaste o żyznych i próchnicznych glebach.
Najwcześniej na przełomie marca i kwietnia pojawiają się intensywnie zielone, lancetowate liście. Natomiast zebrane w baldachy, białe kwiaty rozwijają się dopiero w maju.
Z powodu krótkodystansowego rozprzestrzeniania nasion i w pewnym stopniu też dzięki rozmnażaniu wegetatywnemu, gatunek tworzy często zwarte i zwykle niemal jednogatunkowe łany.
Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Jednak przewyższa go pod względem zawartości pewnych substancji, które mają cenne właściwości lecznicze.
Może to właśnie dzięki nim zyskał między innymi nazwę cebuli czarownic. Działa antyseptycznie, bakteriobójczo, wspomaga apetyt i odporność organizmu oraz zawiera duże ilości witaminy C. Stosowany jest również jako przyprawa.
Dodatkowo ciekawostką jest fakt iż po zjedzeniu nawet świeżych liści czosnku niedźwiedziego nie odczuwa się tak silnego zapachu z ust jak po zjedzeniu tradycyjnego czosnku.
Co ciekawe bywa zgryzany przez bydło domowe, natomiast nie jest zgryzany przez dziko żyjącą zwierzynę. Z gatunkiem tym związane są nieliczne roślinożerne bezkręgowce np. Niwyrówka czosnaczek (Portevinia maculata) i Wyrówka niedźwiedziówka Cheilosia fasciata
Jednak zbiór tej fantastycznej rośliny w warunkach naturalnych nie jest dozwolony ze względu na jego ochronę. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin, czosnek niedźwiedzi objęty jest ochroną częściową. W przypadku czosnku oznacza to, iż może być pozyskiwany z natury wyłącznie z licznych populacji na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego (z obostrzeniami) i tylko po wcześniejszym uzyskaniu pozwolenia od właściwej jednostki RDOŚ.
Na szczęście czosnek niedźwiedzi można uprawiać we własnym ogródku, żeby to jednak było możliwe należy zaopatrzyć się w sklepie ogrodniczym w nasiona lub cebule.